Kvalitní vzduch v domě

Kvalitní vzduch je všeobecný faktor, který přispívá našemu zdraví a pohodě. Potenciální zdroje znečistění vzduchu číhají skoro v každé místnosti našeho domu. Pokud žijeme v domě se špatnou kvalitou vzduchu, tak si s vysokou pravděpodobností přivodíme minimálně častá nachlazení.

Na kvalitu vzduchu má vliv míra vlhkosti, která vzniká běžnými činnostmi v domácnosti – vařením, praním, sprchováním, ale také naším dýcháním. Každý z nás v průměru vyprodukuje až 3 l vlhkosti denně. Vlhkost může být při nedostatečném odvodu strůjcem plísní a zdrojem alergických nebo astmatických onemocnění. Optimální vlhkost domu by se měla pohybovat kolem 45 %. Dále má na kvalitu vzduchu vliv koncentrace oxidu uhličitého CO2. Jestliže jeho úroveň překročí hranici 1 000 ppm, tak začneme pociťovat únavu, zhoršenou koncentraci, bolesti hlavy či pálení oči. K zajištění správné hodnoty koncentrace CO2 a optimální vlhkosti je důležité správně větrat.

Jak správně větrat?větrání

Větrat je potřeba krátce a intenzivně, a to každou hodinu asi 5-20 minut vzhledem k ročnímu období – v zimě méně a v létě déle. Ideální větrání je s dokořán otevřenými okny, čímž se zabezpečí rychlá výměna vzduchu v místnostech a zároveň nedojde k prochladnutí stěn. Uvnitř domu máme následně teplo i čerstvý vzduch. Pobytové místnosti musí mít dle vyhlášky zajištěno dostatečné množství přirozeného nebo nuceného větrání, a dále musí být dostatečně vytápěny s možností vnitřní teplotu regulovat. Při větrání pobytových místností musí být v době pobytu osob zajištěno minimální množství vyměňovaného venkovního vzduchu 25 m3/h na osobu či minimální intenzita větrání 0,5 l/h. Ukazatelem kvality vnitřního vzduchu je již zmiňovaný CO2, jehož koncentrace nesmí překročit hodnotu 1 500 ppm.

Co je řízené větrání v pasivních domech?

Řízené větrání s rekuperací tepla, které využívají pasivní domy, nabízí mnohem zdravější prostředí než klasické domy. Díky řízenému větrání do domu stále proudí čerstvý vzduch bez jakéhokoliv průvanu. Tento systém zabraňuje jednak výskytu vysoké hladiny CO2, ale také zvýšené vlhkosti vzduchu. Řízené větrání dům větrá 24 hodin denně. Konkrétním příkladem může být dům o užitné ploše 150 m2, u něhož se při běžném provozním režimu vzduchotechnické jednotky, vymění objem celého vzduchu 4×. V případě tzv. party módu je vzduchotechnika schopna v celém domě objem vzduchu vyměnit za pouhou 1 hodinu. Navíc se vzduch filtruje přes pylové a prachové filtry. Díky křížovému výměníku tepla neuniká teplo z interiéru a je předáváno čerstvému vzduchu, který je přiváděn do interiéru. Pro maximální komfort bydlení je vzduchotechnika navíc odhlučněná. Kvalitu přiváděného vzduchu je možné vylepšit zemním tepelným výměníkem, který je uložený v zemi a odolný vůči vzniku plísní. Toto zařízení nasává do domu vzduch – v létě vychlazený a v zimě předehřátý a zajišťuje tak nejvyšší možný komfort.

Čerstvý vzduch je vizitkou kvalitního bydlení, je obrazem nezávadnosti mikroklimatu a vnitřního prostředí. Řízené větrání má příznivý vliv na naše zdraví, fyzickou i psychickou pohodu. Zdravé ovzduší domu ocení především lidé s alergiemi, ekzémy a astmatem. Při výběru svého budoucího domu tak myslete především na zdraví své rodiny.